Palovaroitin.

Tarkista palovaroittimet säännöllisesti

Palovaroitin on halpa henkivakuutus. Oman kodin palovaroittimet kannattaa tarkastaa vähintään kerran kuukaudessa painamalla varoittimen testinappia.

Palovaroitin on lakisääteinen joka kotiin kuuluva asia. Palovaroittimia koskevan lain mukaan jokaisella alkavalla 60 neliömetrin alueella on oltava vähintään yksi palovaroitin. Tämä tarkoittaa, että yli 60 neliömetrin asunnossa pitää olla vähintään kaksi palovaroitinta. Mikään ei kuitenkaan estä laittamasta varoittimia kaikkiin kodin makuuhuoneisiin sekä asunnon eteiseen. Tämä tuo lisäturvaa asumiseen.

Palovaroittimen hankinnasta vastaa normaalisti asunnon asukas. Vuonna 2010 ja sen jälkeen valmistuneissa VAV:n taloissa on kuitenkin valmiina verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet kaikissa asunnoissa. On hyvä huomioida, että asukkaan vastuulla on varmistaa laitteen toimivuus riippumatta siitä, onko palovaroitin itse hankittu vai valmiina asunnossa.

Asukkaan on itse vaihdettava paristot palovaroittimeen. On hyvä muistaa, että myös verkkovirralla toimivissa palovaroittimissa on paristo sähkökatkoja varten. Katso tarkemmat ohjeet verkkovirralla toimivien palovaroittimien huoltamiseen. 

Palovaroittimen toimivuus on hyvä varmistaa kerran kuukaudessa painamalla varoittimen testinappia. Jos laite ei piippaa, vaihda paristo. Paristo kannattaa muutenkin vaihtaa kerran vuodessa.

Kaikissa VAV:n taloissa on olemassa pelastussuunnitelma OmaVAV-palvelussa, johon asukkaiden on tärkeä tutustua. Pelastussuunnitelma on lakisääteinen. Siihen on kirjattu, miten kiinteistössä ennaltaehkäistään tulipalojen syttymistä ja muita onnettomuustilanteita.

Näin varmistat kotisi paloturvallisuuden: aloita näistä jo tänään

    1. Arvioi kotisi paloturvallisuusriskit
      Katso ympärillesi kodissasi. Onhan sähkölaitteet kunnossa ja kytketty turvallisesti? Eihän lemmikkisi pääse hyppäämään liedelle niin, että lemmikki saa sen samalla päälle? Löytyykö kotoasi sammutuspeite? Tutustu Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeisiin kotien paloturvallisuudesta.
    2. Tarkista kotisi palovaroittimien toiminta
      Kokeile kerran kuussa, että varoittimet toimivat. Teet tämän helposti painamalla niiden testinappia. Vaihda paristot kerran vuodessa. Hyvä päivä tähän on esimerkiksi lauantaina 11.2., jolloin vietetään hätänumeropäivää. 112-päivän ympärillä vietetään tänä vuonna Hätänumeroviikkoa 6.–12.2.2023. Teemana on ”Varautuminen on arjen pieniä tekoja”.
    3. Tutustu oman talosi pelastussuunnitelmaan OmaVAV-palvelussa
      OmaVAV-palvelusta löydät oman talosi pelastussuunnitelman, kun menet kohtaan ”Kiinteistön tiedot”. Tämän alta löydät myös pelastussuunnitelman.
    4. Suunnittele poistumisreitit tulipalotilanteessa
      Kannattaa miettiä ajatuksella, että miten pääset poistumaan kotoasi turvallisesti, jos tulipalo iskee. Eihän myöskään kotisi tavaramäärä aiheuta tulipalotilanteessa riskiä? SPEK on koonnut ohjeet poistumisreiteistä tulipalotilanteessa.

Lisätietoa paloturvallisuudesta