Tavoitteena rakentaa koteja todellisiin tarpeisiin

Siinä vaiheessa, kun asukkaat muuttavat uuteen taloon, on minun työni oikeastaan jo tehty. Rakennuttaja-asiamiehenä vastaan siitä, että rakennusprosessi etenee sujuvasti ilman viivästyksiä ja asukas pääsee muuttamaan mahdollisimman hyvään uuteen kotiin.

Työtehtäviini kuuluu rakennuttamisyksikön hallinnolliset asiat, kuten laskujen käsittely, rahoitushakemusten täyttäminen ja julkisten hankkeiden kilpailutusten organisointi. Pidän yhteyttä uudiskohteiden rakennusprosesseissa mukana oleviin tahoihin, kuten rakennusurakoitsijoihin, suunnittelijoihin ja eri viranomaisiin.

Pääsen usein tekemään myös salapoliisityötä. VAV:n ensimmäinen talo on rakennettu vuonna 1969, eivätkä kaikki vanhimpiin rakennuksiin liittyvät dokumentit ole saatavilla digitaalisessa muodossa. Välillä esimerkiksi isännöitsijät tai taloushallinto kaipailevat näiden talojen pohjapiirroksia tai muita dokumentteja. Silloin on minun työni sukeltaa arkistokaappeihin tai jäljittää tarvittavia papereita viranomaisten arkistoista.

Tuomas Alho

Kirjoittaja on rakennuttaja-asiamies, jonka päiviin sisältyy musiikkia ja salapoliisityötä.

Arrow right Katso kaikki

Tällä hetkellä suurin tarve on yhden ihmisen kodeille.

Olen rakennuttamisyksikössä vähän kuin yleismiehen roolissa ja yksi työtehtäväni on järjestää uuden kohteen valmistuessa harjannostajaiset. Hieman vanhahtavasta tittelistä huolimatta työni on monipuolista, ja se juuri onkin siinä parasta.

Pyrimme ennustamaan tulevaa ja rakennuttamaan sellaisia koteja, joille on kysyntää. Tällä hetkellä suurin tarve on yhden ihmisen kodeille. Olemmekin pyrkineet tekemään viime vuosina paljon yksiöitä ja kaksioita, jotta kukaan ei joutuisi asumaan isommissa neliöissä ja maksamaan suurempaa vuokraa kuin tarve on. Kun vuokra on kohtuullinen, jää enemmän rahaa muuhun elämään.

Kysynnän lisäksi toinen rakentamista ohjaava tekijä on vastuullisuus ja resurssiviisaus. Fakta on se, että asuminen ja rakentaminen tuottavat päästöjä. Kaikki VAV:n uudet kohteet pyritään rakentamaan siten, että ne täyttävät Joutsenmerkki-kriteerit. Käytännössä se vaatii taloilta energiatehokkuutta ja sitä, että rakennusprosessit ja -materiaalit täyttävät kaikki vähähiilisyydelle, kemikaaliturvallisuudelle ja hyvälle sisäilmalle asetetut kriteerit.

Olen ollut VAV:lla töissä jo 11 vuotta ja tänä aikana on ollut mukava seurata toimialan ja sen imagon kehitystä. Kunnan vuokra-asunnoilla on ollut pitkään vähän huono maine, verrattuna siihen kuinka moni niissä asunnoissa asuu ja oikeasti viihtyy. On hyvä, että vuokra-asumisesta aletaan pikkuhiljaa nähdä kokonaisvaltaisempi kuva.

Musiikki on iso osa elämääni ja se antaa energiaa myös työhöni. Onneksi musiikkia voi aina kuunnella, vaikka klubeille ja keikoille pääsyä onkin jo vähän ikävä.

Tuomas Alho

Kirjoittaja on rakennuttaja-asiamies, jonka päiviin sisältyy musiikkia ja salapoliisityötä.

Arrow right Katso kaikki