Simonkylä

Simonkylää ympäröivät Hiekkaharjun, Viertolan, Ruskeasannan ja Koivukylän kaupunginosat. Alue on osa tehokkaasti rakennettua taajamaa, joka jatkuu idässä Hiekkaharjun kautta Tikkurilaan. Simonkylä yhdistää Tikkurilan ja Korso-Koivukylän.

1960-luvun puolivälissä aloitettiin kerrostaloalueen rakentaminen Simonkylässä sijaitsevan Simonmetsän uumeniin. Alue on kaupungin ensimmäisiä aluerakentamiskohteita. Se on matalien vaaleiden kerrostalojen alue, jossa korttelit sulkevat sisäänsä laajat ja suojaiset rakennetut pihat ja kortteleiden väliin jää tuuheapuustoista metsää. Alue kuuluu Vantaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin ja se on valtakunnallisestikin hieno esimerkki lähiöstä korkeatasoisena asuinympäristönä.

Simonmetsästä luoteeseen, mäen kupeeseen on rakentunut Simonlaakson omakotialue. Omakotialueiden rakentaminen aloitettiin 1950-luvulla ja alueen rakentaminen on jatkunut näihin päiviin saakka. Seutu on ollut erityisen suosittua rakentamisaluetta kahden viimeisenvuosikymmenen aikana. Myös kerrostaloalueiden rakentaminen on jatkunut Simonkylässä viimeisten vuosikymmenten ajan. Koivukyläntietä reunustaa kerrostalojen ketju. Rakentaminen on jatkunut näihin päiviin saakka ja alueen pohjoisosaan on noussut kerros- ja pienkerrostalojen lisäksi myös rivitalojen alue.

Simonkylä on ensisijaisesti asuinalue, sillä työpaikkoja ei ole kovin paljon alueen asukaslukuun nähden. Suurin osa alueen työpaikoista on palvelualalla. Lapset remuavat usean päiväkodin pihalla. Keskellä kylää touhuavat välituntisin Simonkallion alakoulun oppilaat ja hieman kauempana sijaitsee Simonkylän yläkoulu. Nuorisoa varten Simonkylään on perustettu nuorisotila sekä nuorten työkeskus. Vanhuksia alueella palvelee sekä rauhallinen Simonkoti että Malminmäen palvelutalo. Myös päivittäistavarakauppoja on useita ja vaaratilanteita varten pelastuslaitos ja paloasema. Simonkylän koiriakaan ei ole unohdettu: niille on rakennettu kaksi koirapuistoa.

Simonkylän tärkeimmät luontokohteet sijoittuvat länteen, lähelle Kylmäojaa. Kylmäojan varressa on kaupungin viheryksikön ja ympäristökeskuksen yhdessä toteuttama niittyalue, jonka kukkivat kasvit ja värikkäät perhoset viihdyttävät kesäaikaan ulkoilupoluilla liikkujaa. Puron varren puu- ja pensaskasvillisuus on melko monipuolista, ja etenkin jyrkkärinteiset lehtokasvustot ovat kasvillisuudeltaan arvokkaat. Simonsillan korpi on puolestaan ruohoista kangas- ja saniaiskorpea, jonka puuston muodostaa vanha harvennettu kuusikko.

Lisätietoa Simonkylästä ja lähialueista löydät Vantaan kaupungin aluesivuilta.

Ajankohtaista