Tikkurila

Tikkurila sijaitsee Helsingin rajalla, pääradan varrella, Kehä III:n tuntumassa. Tikkurila on ollut Vantaan ja sitä edeltäneen Helsingin maalaiskunnan hallinnollinen keskus jo vuodesta 1946, jolloin entinen maalaiskunnan keskus Malmi liitettiin Helsinkiin.

Tikkurilan kehittyminen asuinalueena on pitkälti kytkeytynyt päärataan. Pian Helsinki-Hämeenlinnan rataosuuden valmistumisen jälkeen alkoi alueelle muuttaa väkeä, joka kulki töihin Helsinkiin. Tikkurilan vanhat omakotialueet ovat pikkuhiljaa väistyneet tehokkaamman kerrostalorakentamisen edetessä ja nykyinen Tikkurila on hyvin kerrostalovaltaista. Ensimmäinen punatiilisten kerrostalojen alue, Kukkaketo, rakennettiin lähelle Keravanjokea 1960-luvulla. Asuntojen keskikoko Tikkurilassa on Vantaan matalin (58 neliömetriä), mutta alueella ei kuitenkaan asuta kovin ahtaasti, sillä myös asuntokuntien keskikoko on kaupungin matalin.

Tikkurilan kaupunginosa on Vantaan toiseksi suurin työllistäjä lentokentän seudun jälkeen. Noin 90 prosenttia alueen työpaikoista on palvelujen parissa. Tikkurilan asema hallinnollisena keskuksena näkyy alueen ilmeessä. Keskustassa on kaupungintalo sekä valtaosa kaupungin ja valtion paikallishallinnon virastoista. Kaupungintalon naapurina on myös Vantaan seurakuntayhtymän virasto ja tiedotustoimisto sekä ammattiopisto. Kaupungin pääkirjasto näyttelytiloineen sijaitsee lähellä keskustaa, ja hieman pohjoisempana on Vantaan kihlakunnan poliisilaitoksen ja käräjäoikeuden komea talo.

Tikkurilassa on myös useita kouluja, päiväkoteja, kaksi palvelutaloa ja nuorisotila. Myös kulttuuripalveluita on luonnollisesti sijoittunut Tikkurilaan. Elokuvateatteri Bio Grand on monien vantaalaisten tuntema, samoin kuin elävää teatteria esittävä Teatteri Vantaa. Keskustan virastotalorykelmiä yhdistää vilkas kauppakatu, Tikkuraitti. Tikkurilan vähittäistavaratarjontaa on tosin myös muualla kaupunginosassa, esimerkiksi juna-aseman vieressä olevassa kauppakeskuksessa. Monet kahvilat ja ravintolat ovat sijoittuneet kaupunginosan keskustaan, lisäksi tanssipaikkoja on useita. Keravanjoen lähellä sijaitsevat 1900-luvun alussa rakennetut punatiiliset tehdasrakennukset, joissa toimii nykyisin erilaisia pienyrityksiä, päiväkoti ja teatteri.

Tikkurilan ja koko Vantaan maamerkki on tiedekeskus Heureka. Heureka ja sen tiloissa toimiva ainutlaatuinen Verne-teatteri ovat Vantaan merkittävimpiä matkailukohteita. Rakennuksen sateenkaaren värejä heijastavan julkisivun ohittaa päivittäin satoja junia. Junan pysähtyessä Tikkurilaan ympäristö on Heurekalle vastakkainen. Uuden aseman vieressä komeilee Tikkurilan vanha punatiilinen asema, jossa toimii Vantaan kaupunginmuseo.

Tikkurilassa on melko vähän puistoja. Sitäkin merkittävämpi on Keravanjokirantaan perustettu rantapuisto varjoisine hopeapajuineen ja ulkoilualue piknik-paikkoineen.

Lisätietoa Tikkurilasta ja lähialueista löydät Vantaan kaupungin aluesivuilta.

Ajankohtaista