Kesäkukat ovat vavilaisten pihojen ilo ja osa asukastoimintaa. VAV tarjoaa rahat kukkien hankintaan.

Vavilaisten pihoilla kukoistaa 

Parhaillaan talojemme pihoilla upotetaan kädet multaan ja istutetaan kesäkukkia. Ne ovat ilo silmälle, mutta palvelevat myös hyönteisiä.

Osassa taloissamme asukkaat ovat perustaneet kukkaryhmän, joka huolehtii kesäkukista. Osassa taas asukasaktiivi on huolehtinut kukat pihaa kaunistamaan. 

Kukkivat istutukset kaunistavat pihapiiriä, mutta samalla ne auttavat myös pieniä pölyttäjähyönteisiä, kuten perhosia ja mehiläisiä. Useat pölyttäjälajit ovat uhanalaisia Suomessa. Elinympäristöjen luontokirjon lisääminen on yksi keino tukea pölyttäjiä.  

Pölyttäjien elinvoimaisuus on ihmisille elintärkeää, sillä esimerkiksi suurin osa maapallon tärkeimmistä ruokakasveista on osittain tai suoraan riippuvaisia pölyttäjistä. Muun muassa kaunokit, ajuruohot, auringonkukat, kehäkukat, orvokit, laventeli, neilikka, syysasteri, leimukukat, tulikukat, värimintut, hohdekukat ja krookukset ovat pölyttäjien mieleen.

Istutettujen kukkien lisäksi pölyttäjät tarvitsevat luonnontilaisia niittyjä elääkseen. Esimerkiksi nokkonen, joka on monen ihmisen inhokki, on yllättäen usean perhoslajien suosikkikasvi. 

Tukkilaisentielle vihertää jo! Asukasaktiivit ovat tehneet pihaan hyötypuutarhan. Kuva: Arja Wahlström

Tukkilaisentiellä vanha hiekkalaatikko muuntui hyötypuutarhaksi

Vavilaisten pihoilla kasvaa muutakin kuin kesäkukkia. Askistossa Tukkilaisentie 9:n asukkaat ovat yhdessä muuttaneet tarpeettoman hiekkalaatikon hyötypuutarhaksi.  

”Saimme idean pari vuotta sitten ja sitä kypsyteltiin yhdessä naapurien kesken. Meillä on 39 asunnon luhtitalokiinteistö, eikä kenelläkään ole lapsia. Laatikossa ja muissa istutuksissa pihallamme kasvaa esimerkiksi perunoita, ruohosipulia, kesäkukkia – ja olen juuri matkalla hakemaan istutettavaksi myös salaattia. Haaveena olisi myös tulevaisuudessa istuttaa piha-alueelle marjapensaita”, asukasaktiivi Arja Wahlström kertoo.

”Tämä on hieno aloite asukkailtamme! Tarpeettoman muuttaminen hyötykäyttöön on uusiokäyttöä parhaimmillaan! Tällaiset aloitteet tukevat omalta osaltaan kestävämpää asumista ja samalla luovat myös mukavaa yhteisöllisyyttä naapurustoon”, VAV:n vastuullisuuspäällikkö Miia Veltheim iloitsee. 

Onhan teidänkin pihallanne jo kesäkukat? Jos ei ole, tässä ohjeet:

  • Kesäkukat ovat vavilaisten pihojen ilo ja osa asukastoimintaa. VAV tarjoaa rahat kukkien hankintaan.
  • Rahamäärä riippuu talon koosta. Kukkaraha ei vähennä asukastoiminnan vuosittaista määrärahaa. 
  • Asukastoimikunnat hoitavat kesäkukkia yhdessä asukkaiden kanssa. 
  • Asukastoimikunnan puheenjohtajalla/luottamushenkilöllä on käytössään S-ryhmän bisneskortti. Sillä voi noutaa kesäkukat ja istutustarvikkeet S-ryhmän kaupoista.
  • Tarvittaessa VAV voi myös toimittaa erillisen ostoluvan kesäkukkien hankintaan asukastoimikunnan puheenjohtajalle/luottamushenkilölle.  

Tukkilaisentiellä hiekkalaatikolle ei ollut käyttöä. Asukkaat rakensivat siihen hyötypuutarhan. Kuva: Arja Wahlström