Tupakointi VAV-asunnoissa

Saamme usein kysymyksiä, miksi naapuri polttaa sisällä asunnossaan, mutta minun vuokrasopimuksessa se on kielletty. Kysymys on haasteellinen, ja silloin meidän täytyy tarkastaa, milloin naapuri on tehnyt vuokrasopimuksen VAV:n kanssa.

VAV:n vuokralaisilta löytyy kolmenlaisia vuokrasopimuksia:

  • Ennen 2010 alkanut vuokrasopimus: Tupakointi on sallittua huoneistossa ja parvekkeella.
  • 1.1.2010 jälkeen alkanut vuokrasopimus: Tupakointi on sallittua parvekkeella, mutta ei asunnossa sisällä. Edelleen näin vanhoissa, ennen vuotta 2017 valmistuneissa kiinteistöissä.
  • Vuonna 2017 ja sen jälkeen valmistuneet VAV:n kiinteistöt ovat täysin savuttomia.
    Näissä kiinteistöissä tupakointi on kielletty asunnon ja kiinteistön kaikissa tiloissa sekä parvekkeilla ja koko kiinteistön piha-alueilla.

VAV:n taloissa parveketupakointi on kielletty kaikissa vuoden 2017 aikana ja sen jälkeen tehdyissä vuokrasopimuksissa. Sitä ennen allekirjoitetuissa sopimuksissa parveketupakointia ei kielletä. Kyse on sopimusasiasta, emmekä voi yksipuolisesti muuttaa asukkaan sopimusta siten, että parveketupakointi olisi kielletty.

Naapureiden tupakoinnista tulee jonkin verran palautetta jatkuvasti. Palaute koskee tupakansavun aiheuttamaa haittaa. On hyvä muistaa, että vuokrasopimuksen vastainen tupakointi on kielletty, ja voi olla sopimuksen irtisanomis- tai purkuperuste. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan vahingot, jotka sopimuksen vastainen tupakointi on aiheuttanut.