Vaarala

Vaaralan kaupunginosa sijaitsee kaupungin rajalla Porvoonväylän ja Kehä III:n muodostamassa kolmiossa. Pohjoisosan naapurina on Hakunila. Luoteessa kohoavat alueen korkeat kallioiset vaarat jopa kolmekymmentä metriä ympäristöään korkeammalla. Itään päin mentäessä maa laskee ja tasoittuu.

Vaarala oli aikanaan Håkansbölen kartanon takamaita. Alueella sijaitsi joitakin kartanon alaisia torppia, kuten Sandbacka ja Sexbro. Nykyisen omakotialueen eteläpuolella kulkeva Kuussillantie myötäilee kauniisti maaston muotoja. Tie on aikanaan yhdistänyt jo keskiajalla kaukana toisistaan sijaitsevia kyliä.

Fazerilla on ollut Vaaralassa tehdas 1950-luvulta lähtien. Yrityksellä kerrotaan olleen vaikutusta myös Vaaralan kirkon syntyhistoriaan. Tarinan mukaan tehtaan johdon mielestä oli tärkeää, että työntekijöillä olisi paikka, jossa he voisivat hoitaa hengellistä elämää. Nähtävästi myös Karl Fazerin perilliset pitivät asiaa tärkeänä, koska heidän kerrotaan lahjoittaneen seurakunnalle tontin 1950-luvun lopulla.

Vaaralan vanhin omakotiasutus sijaitsee mäkien ympäröimällä peltoalueella luoteessa. 1940- ja 1950-luvuilla lyhyen ajan sisällä valmistuneet asunnot muodostivat tiiviin kyläyhteisön. Kehätien lähellä rakentamisen luonne hieman muuttuu. Alueella on laatikkomaisten rivitalojen ryhmä sekä pieni kerrostaloalue. Kaupunkikuvallisesti arvokkaat Koivumäentien rivitalot ovat hyvä esimerkki Vantaan kaupun kimaiseman rakennusperinnöstä 1960- ja 1970-luvun taitteesta. Rivitaloalueella on säilynyt rakentamisaikakauden henki.

Vaarala on huomattavasti tiivistynyt 1970-luvulla laaditun asemakaavan myötä. Alue on elänyt koko ajan ja uusia asuntoja on rakennettu melko tasaiseen tahtiin. Vaaralan asunnoista puolet sijaitsee rivitaloissa, ja alue muistuttaa monessa suhteessa naapurikaupunginosa Rajakylää.

Vaaralan alueella on enemmän työpaikkoja kuin työllistä väestöä. Kaupunginosa on jalostusalan työpaikkojen keskittymä, sillä valtaosa Vaaralan työpaikoista kuuluu jalostuksen piiriin. Kuussillantien teollisuusalueella on muun muassa kone- ja metalliteollisuutta. Idempänä vastaan tulevat Vaaralan suuret tuotantolaitokset: Karl Fazer Oy:n makeistehtaat ja leipomo sekä Valion juustolaitos.

Vaaralalaisilla on kaupunginosassaan joitain palveluja, kuten pari päiväkotia, päiväkeskus ja kauppa. Peruskoulut ja lukio sijaitsevat Hakunilassa, johon alue tukeutuu muidenkin palvelujen osalta Tikkurilan lisäksi.

Vaaralan metsäalueet ovat lähinnä varjoisia kuusimetsiä ja kalliolakien valoisia männiköitä. Maisemallisesti hallitsevista vaaroista muutama on säästynyt rakentamiselta. Keskellä Vaaralaa sijaitsee rauhoitettu Koivumäen lehmuslehto, joka on suojeltu luontotyyppinä. Itään päin mentäessä ulkoilija kohtaa korpimaisemia.

Lisätietoa Vaaralasta ja lähialueista löydät Vantaan kaupungin aluesivuilta.

Ajankohtaista